Reflex staat in het woordenboek beschreven als “een onwillekeurige samentrekking van de spieren, veroorzaakt door een externe prikkel”.
Echter binnen de reflexologie wordt de term reflex gebruikt in de zin van “reflectie of spiegelbeeld”.
De reflecties of spiegels van het lichaam bevinden zich op de voeten, handen en oren. Door deze spiegelbeelden te prikkelen, wordt ook het desbetreffende orgaan of de orgaanstructuur geprikkeld. Met behulp van verschillende druktechnieken is het mogelijk om pijn te bestrijden, energieblokkades op te heffen of de werking van hormonen en organen te stimuleren.

Er zijn echter vele oorzaken voor de blokkades: stress, verkeerde voeding, een ongezonde levensstijl, een verbroken huwelijk of relatie, verlies door de dood van een dierbare, om er maar een paar te noemen. Deze hulpverlening kan uiteraard veel tijd vergen. Een oorzaak kan diep in het onderbewustzijn liggen, als iemand het te pijnlijk vindt om het te verwerken. Anderen kunnen best de oorzaak weten, maar niet genegen blijken de oorzaak te bespreken, aangezien zij er psychisch niet aan toe zijn om die weg te nemen.

Bij de behandeling is het van belang om goed op te letten hoe de patiënt reageert.reflex
Toch zijn dit hindernissen die genomen moeten worden. Als de oorzaak niet genomen wordt, zal de patiënt de energie blijven blokkeren die de therapeut begint los te maken. Ook als de oorzaak bekend is, maar de patiënt niet bereid is die weg te nemen, zullen de energieblokkades die de therapeut opheft, opnieuw gesloten worden door de patiënt.

Complementaire geneeswijzen, als reflexologie en reiki, gaan uit van een holistische aanpak: de patiënt wordt betrokken bij en wordt geacht verantwoordelijkheid te nemen voor de genezing.