Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring U kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij u uw richt op één onderwerp.

Intenser leven
Waar uw aandacht is, daar bent u. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leeft u intenser en bewuster. Door vaker uw aandacht te sturen, leert u afstand te nemen van de spinsels in uw hoofd. U kunt uw beter concentreren, u ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes
U leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vangt u stressprikkels eerder en beter op en gaat u anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en u kunt beter uw grenzen bewaken.

Mindfulness kunt u oefenen
Mindfulness is een vaardigheid die u kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulness training of aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulness training, welke nu al meer dan 35 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is gebleken.